Gyotaku.luca

Tècnica Gyotaku-LUCA

Fa uns anys vaig conèixer la tècnica del “gyotaku” per casualitat, després de visitar una exposició de Victoria Rabal, en el Marítim de Barcelona.
Juntament amb la meva germana vam començar a practicar la tècnica, gràcies a què ella havia fet un taller de “gyotaku” i des de llavors no hem parat.
Aprofitant que jo tenia ja coneixements d’emmarcatje, l’hi vam acabar de donar-li una volta mes els “gyotaku” pegant l’obra a la tela i posant un bastidor, fent així que és puguis gaudir molt mes de l’obra final.
En la primera exposició que vam fer a L’ESPAITONIC de Vulpellac, Girona. A l’hora de presentar-nos ens van presentar com GYOTAKU.LUCA per què la firma de les obres, amb segell japonès hi és la contracció de LU rdes i CA rmen. Des de les hores continuem treballant.

TÈCNICA “GYOTAKU”

És una tècnica d’estampació utilitzada pels pescadors japonesos del segle XVIII per mostrar les seves millors captures.
Consisteix en cobrir tot el peix amb tinta xinesa i,  seguidament,  col·locar suaument el paper, pressionant-lo amb les mans. I així aconseguir que s’imprimeixi la peça amb el màxim detall: les escates, la pell, les aletes i, sobretot, la seva expressió.
Aquest procediment aconsegueix que cada gravat sigui únic i original, i que de cada peça es puguin obtenir diverses impressions, en haver de tornar a entintar la peça el seu resultat sempre varia i cada estampació és diferent i única.
Durant el procés procuro no alterar l’essència del peix, no necessita detalls que l’acompanyin, doncs per si sols són formidables. M’estimo més deixar que les peces siguin les úniques protagonistes. A vegades cal fer algun retoc a les pupil·les dels ulls.
M’agrada aplicar aquesta tècnica sobre els peixos, i vers la experiència cada dia aprenc més sobre ells, em sorprenen les seves formes, detalls i com son de diferents els uns dels altres.